30 юли 2008

Сезона на бирата започна

Започна сезона на бирата!Не че за мен е свършвал де...даже взе да ми личи :( Вече спокойно межем да си къркаме по барчета,кръчмета,пейки,полянки и който където му душа сака с идеалната цел да се охладим малко.Та по случея да ви информирам с няколко интересни факта свързани с любимата ни бирчка от близкото и далечно минало:

 


  • Във всички лечебни заведения от XVIII-ти век лекарствата се предписвали само в комбинация с бира. Смятало се, че по този начин медикаментите по-добре се усвоявали от организма.
  • В Средновековието лекарите предписвали слабото алкохолно питие като лек при недохранване, смущения в стомашно-чревния тракт, при болки в бъбреците, проблеми в отделителната система и дори зъбобол. Освен това на уморените търговци лекарите препоръчвали да натопят краката си в леко затоплена бира.
  • Освен като лекарство бирата била позната и като средство за разкрасяване. През XVI-ти век жените мажели лицата и гърдите си с пяна от бира. Те смятали, че така кожата става по-мека и необикновено нежна.
  • Бащата на Шекспир е бил дегустатор на ейл. Дегустаторите са пробвали ейл като са отсипвали малко количество на пейка и са сядали върху нея докато изпият остатъка. Ако в него има захар или други примеси кожените им бричове са залепвали за пейката след половин час.
  • Трима християнски светии са изброени като покровители на бирата: Свети Августин, Свети Лука и Свети Никола – известен като Дядо Коледа.
  • През Средновековието пиели бира за изхвърляне на камъни от бъбреците и за лечение на физическо и психическо изтощение.
  • В края на 17в. седмичната дажба на учениците от всички възрасти е била две бутилки бира на ден. Бирата била далеч по-сигурна и вкусна отколкото водата, която много често била взимана от замърсени реки.

 

Гласувай в