30 юли 2008

Наздраве

59-годишна варненка постави нов национален рекорд по пиене за жени, съобщава в."Стандарт".


Според изданието, дамата метнала най-малко 2 шишета ракия. Естествено, почти веднага след това се наложило да бъде открана в токсикологията. Там медиците установили 6 промила алкохол в кръвта й. На теория, не е възможно човек да оживее при повече от 5 промила.
Жената обаче не само е жива, но дори е била контактна. Лекарите обясняват това с дългогодишни алкохолни тренировки.
Досега рекордът за жени у нас бе 5,7 промила. За мъже обаче е доста по-висок - 9,14 промила, поставен от 67-годишен пловдивчанин през 2005 г. Същата година лекари са регистрирали концентрация от над 12 промила у почти трезвен на вид студент, но още тогава стана ясно, че най-вероятно става въпрос за аномалия на организма му, която "лъже" дрегера. Световният рекорд е поставен през февруари тази година от жител на Буда-Кошелево в Беларус - 11,17 промила.
Все още не се знае колко точно е изпила новата рекордьорка. По най-груби сметки количеството трябва да е две бутилки ракия, ако е пила на екс. Или 3-4 литра твърд алкохол, ако е пила от сутринта, както се предполага.
Според лекарите, това че дамата оцеляла, се дължи на добра обмяна на веществата. В момента те още се борят за живота й, като й преливат кръв и биологичен разтвор за изчистване на организма. Но не са сигурни дали уврежданията на вътрешните органи и особено на черния й дроб няма да се окажат фатални.