03 май 2010

Бирен хляб - рецепта

 -Мамо, мамо, какво има за вечеря?
-Бира!
Всяко добро дете се надява на такъв отговор, но само най-послушните го получават. Аз като калпазанин никога дори не съм подозирал, че съществува такова кулинарно творение. Дори от една година отбягвам да ям хляб, но откакто разбрах за тази рецепта (от тук) увеличих храненията и във всяко от тях задължително присъства биреният хляб.


 Продукти:
  • 3 чаени чаши бяло брашно
  • 2 равни с.л. захар
  • 1 ч.л. сол
  • 1 с.л. бакпулвер
  • 330 мл. бира
  • 50 гр масло
  • листата на 3 стръка пресен риган
  • листата на 3 стръка прясна машерка
  • 2 с.л. настърган кашкавал за поръсванеa
Приготовление:

  • В купа се разбъркват брашното с бакпулвера, солта, захарта и нарязаните на ситно подправки.
  • Добавя се бирата и се рабърква до получаване на еднородна смес.
  • Маслото се разтопява. Половината се изсипва в тавата и добре се разпределя по стените и дъното. Отгоре се изсипва тестото и се полива с остналото разтопено масло.
  • Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна около час или докато хлябът се зачерви и клечка за зъби забита в хляба излезе суха. 5 минути преди да извадите хляба го поръсете с настъргания кашкавал




    "Никой не е по-голям от хляба" е казал някой, аз ще допълня: особено от биреният! Дерзайте, гладни ми бирени братя и добър апетит!