30 юли 2008

Nokia Morph - телефонът на бъдещето

В Музея на модерното изкуство в Ню Йорк бе изложен нанотелефон Nokia Morph, който може да се превърне в основа за телефоните на бъдещето. Той е разработен от Nokia и Кембриджския университет в усилията им да създадат разтягащ се и гъвкав набор от устройства. На демо филмa е показана демонстрация как телефона се разтяга в гривна или се смалява на обеца, или пък се постава на масата в кафенето, за да се зареди със слънчева светлина.

Сгъващият се дизайн на показания прототип позволява лесно побиране в джоба и може да се използва като традиционен мобилен телефон. При разгъване той става по-голям и може да показва подробна информация и да включва входни устройства като клавиатура или тъчпад.
Създателите му смятат, че тази комбинация от изкуство и наука ще покаже потенциала на нанотехнологиите на широката публика. Проектът е важен за Nokia, която изследва различни начини за разработване и използване на нови материали. Според компанията елементи от този проект могат да бъдат интегрирани в джобните устройства след седем години, но дори и тогава технологията ще е достъпна само в устройствата от висок клас. Нанотехнологиите обаче са многообещаващи в съчетаването на сложна функционалност с ниска цена, смята Nokia.
Нанотехнологичните материали и компоненти са гъвкави, разтегливи, прозрачни и здрави. Използвайки принципа на копринената паяжина, в проекта са създадени влакнести протеини, втъкани в тримерна мрежа, която подсилва тънката еластична структура.







Източник:SAGA Technology