30 юли 2008

Честит Банго Васил!

Честито на всички шукари,шукаритетки и чавета!Днес е 2рия ден от 3 дневния ромски празник Банго Васили,който и аз като един виден циганин празнувам.Нищо че на външен вид не ми личи че съм от "другата кръв",от вътре си я има жилката :)

Празникът се нарича още Василица, Васильовден или Банго Василий (куцият Васил).

Чавета  Празнуването на Василица е свързано с няколко ромски легенди. В някои от тях Банго Василий е застъпник и защитник на ромите. Той възстановява моста, разрушен от дявола, по който преминават ромите. В други легенди Банго Василий е куц овчар, който спасява давещо се ромско дете или пък приютява бягащ от неприятелите си циганин.

Банго Василий е семеен празник и задължително се посреща с птиче месо - гъска или петел. При всички ромски групи вечерята на 13 срещу 14 януари играе изключително важна роля и е изпълнена с богата символика. На трапезата има още сърми, баница с късмети, питка, вино, ракия. Трапезата се прекадява и благославя, всички си вземат прошка с целуване на ръка.

Всички къщи, в които се празнува Банго Василий, остават заключени до полунощ на 13 януари, за да не избяга късметът. Едва след настъпването на Новата година ромите започват да посрещат гости, като се надяват първият гостенин в дома им да е добър човек, за да им да носи късмет.В полунощ настъпва Васильовден и Новата година. От този момент започва и сурвакането.След това всичко е ясно-йедини,пийни и...хафте ханъми

Обърнете специално внимание на песента доло която е точно за празника!