29 юли 2008

Светлото бъдеще на Русе

Оазис с море и планина може да се появи на 12 километра от Русе. Това ще стане, ако общината успее да се пребори за горите на лесопарка край село Николово, твърдят от местната администрация.
Мястото е популярно сред русенци като Текето. В момента това райско кътче запустява, защото собствеността му е разпокъсана между общината и държавата. До годините на прехода то бе привлекателна спирка за глътка свеж въздух сред природата със своите изкуствени езера, вили, ресторанти, хотел и спортна база. Амбицията на общината сега е да го възроди като любимо място за почивка и развлечение не само за русенци, но и за чужди туристи.
Местната власт обаче притежава само езерото Липник. Горите около него са собственост на държавата. А построената там Гребна база се стопанисва от "Напоителни системи" АД. Общината настоява дружеството да й прехвърли безвъзмездно имота. Другото искане на местната власт е да получи горите около езерото. Вече е изпратено писмо до Министерството на земеделието с искане територията на лесопарка да стане публична общинска собственост. Ако това се случи, ще бъде изготвен цялостен устройствен проект. Теренът е достатъчно урбанизиран и никакъв случай не бива да се позволява допълнително застрояване, смятат от кметския екип. Идеята е да се използва съществуващият сграден фонд за изграждане на вили и малки хотелчета за отдих. Възможно е да се изградят и детски градини в съществуващите вече постройки. Предвид развитието на спортния риболов и интензивното използване на езерото за гребни спортове там няма как да се създадат плажни ивици. Би могло обаче да се помисли за изграждането на басейн. Така русенци ще могат да почиват на място, което съчетава примамливите изкушения на морето и планината.

 


 

 

 

В скоро време в крайдунавския град ще се заселят доста бизнесмени от Букурещ, прогнозира главният архитект на Русе Симеон Рангелов. По-ниските цени от нашата страна на Дунав, по-доброто обслужване и инфраструктура все повече привличат хора от румънската столица. Разстоянието до столицата на Румъния е едва 60 км, а от Гюргево дотам е изградена модерна магистрала. Все повече са румънците, които купуват складови площи и търсят офиси в Русе. Според част от представителите на местната власт скоро ще има бум и в търговията с жилищни имоти. Причината е, че те са по-евтини, отколкото в Букурещ. Заради гостите от другата страна на Дунав цените в Русе вече се вдигнаха с около 10%. Заради по-атрактивните цени, в момента хиляди северни съседи обсаждат русенските магазини, като инвазията е особено силна през уикендите. По думите на арх. Симеон Рангелов вече има заявен интерес и към изграждане на двадесетина нови търговски центъра в града, които ще бъдат предназначени най-вече за румънците.
Новият генерален план за застрояването на Русе се очаква да бъде приет това лято. Според него предстои да бъдат изградени две ВИП жилищни зони. Едната ще бъде недалеч от Телевизионната кула, където въздухът е свеж, а панорамната гледка - фантастична. Другата зона ще бъде разположена на брега на Дунав, в района след съществуващия хипермаркет "Метро". В нея също се предвижда застрояване с индивидуални дворове. Очаква се двата ВИП комплекса да станат реалност след около 5 години. Те ще бъдат с удобни комуникации, газифицирани, с добра инфраструктура и всички екстри. Подобна зона вече се оформя и в село Николово.
С новия общ устройствен план на града ще се регламентира и застрояването на централната част. За тази зона ще има рестрикции, като постройките ще могат да бъдат най-много триетажни плюс мансарда. Целта е да се съхрани традиционното историческо ядро на Русе, което се определя от архитектите като "визитната картичка" на града. Предвижда се увеличаване на плътността на застрояване на териториите южно от бул."Скобелев", между улиците "Цар Освободител", "Николаевска", "Стамболов".
През последните няколко години се регистрира сериозно покачване на цените на имотите, като в някои райони скокът е драстичен. В централната част на града, района около Кръговото движение до пресечката на "Скобелев" и "Цар Освободител", около "Халите" и главната улица "Александровска" терените се продават над 250 евро на квадрат. Цените на жилищата в централната част на града се движат между 550 и 600 евро за кв. м. Подобна е ситуацията в квартал "Възраждане". Има обаче зони като тази около хотел "Дунав" в самия център на града, където за квадратен метър се искат над 1000 евро. Между 800 и 1000 евро за кв. м се очаква да бъдат цените и в бъдещите ВИП комплекси, които ще се изградят край Русе. Според главния архитект на града Рангелов обаче вече се достига фазата на засищане и русенските предприемачи ще трябва да се преориентират към близките селища и все още незастроените територии.

 

статия от в-к Сега

 

Едва ли първата копка на бъдещата спортна зала и съпътстващия я МОЛ-център в Русе ще бъде направена по-рано от есента.


Това прогнозира шефът на групата общински съветници „Професионалисти за пропретите на Русе“ арх. Цвети Русинов. Желанието на спечелилите конкурса за изграждането им от „Приста ойл“ и „Денси“ беше това да стане в началото на лятото и 2 години по-късно, както е по договор, да бъде прерязана лентата на новата придобивка.
Като основна причина арх. Русинов посочи факта, че все още не е приет устройствен план на терена. Сред негоното приемане най-вероятно ще има обжалване от страна на заинтересовани страни, което ще удължи срока във времето.
Освен това, според него, е необходимо да се прецизират и клаузите в договора за бъдещото дружество, което ще стопанисва и експлоатира спортната зала. Трябва да се избегне възможността в даден момент общината да остане с едва десетина процента участие в него и на практика да „няма думата“ при вземане на решения, категоричен е арх. Русинов. Според него, има известни неясноти и около оценката на апортната вноска, с която Община Русе ще участва в дружеството. В момента тя е определена на 5 млн. евро, но в зависимост от методиката на определяне, цената й може да набъбне до 12-18 млн. евро. Всичко е въпрос на преценка и интереси, затова неговото становище било, че е по-добре въпросът с дружествения договор да бъде отложен поне до следващото заседание на старейшините.

 

оттук

 

По информация на Будапещ Бизнес Джърнъл, на 29 март тази година, е подписан договор за строителството на високоскоростна магистрала, свързваща бреговете на Балтийско и Черно море.

Магистралата ще започва в полското балтийско пристанище Гданск, ще минава през източна Словакия и Унгария, през Клуж-Напока ще стигне до Букурещ, с разклонения до Варна /през Русе/, Констанца и Одеса /Украйна/. Магистрала М3 в Унгария ще бъде продължена с М49 през северна Трансилвания в Румъния и на север към Словакия и Полша.

Сроковете и финансирането още не са уточнени, но е ясно, че средствата ще са от фондовете на ЕС.

 

статия на русеинфо.нет

 

 Старата музикална гимназия в Русе ще се превърне в модерен Дом на културата и изкуството. Сградата бе спечелена на търг от бизнесмените Атанас и Пламен Бобокови, които броиха за нея 450 000 лева. Гимназията е строена през 1900 г. и е паметник на културата с национално значение. 1 млн. евро ще вложи фондацията "Братя Бобокови" за възстановяването на сградата. Новият собственик е длъжен да възстанови и реставрира напълно външната архитектура. Вътре ще бъдат обособени художествена галерия, център за обучение на млади таланти, ателиета на художници и скулптури, камерни зали за арт изяви и музей на съвременното изкуство. За посетителите ще бъде направен и паркинг.

 

статия на в-к стандарт

 

Съвсем скоро Русе ще стане третият град в страната след Варна и Бургас, който ще развива четирите вида транспорт - сухопътен, железопътен, воден и въздушен. Това ще се случи след откриването на летище Русе. Очаква се процедурата по концесионирането да стартира до два месеца и да приключи до Нова година. Вече има проявен интерес от страна на швейцарско-италиански мениджърски екип, който изчаква обявяването на конкурса, за да се включи. Летището ще отвори четвъртия път към Русе и така начините за бързо стигане до града ни ще се увеличат. Започва и строежът на новата спортна зала, която ще бъде най-голямата и най-модерната в България. Тя ще разполага с международен пресцентър с 36 места и хотелска част. Към нея ще бъде издигнат и мол.
Никой няма да дойде да провежда състезания тук, ако няма добър хотел и добро летище, смята управителят на порт Русе Николай Горчев. Той уточни, че след откриването на летището ще се възстанови чартърната програма по Дунав, която функционира до 1990 г. Корабите на "Дунав турс" извършваха двуседмични круизи по маршрут Виена-Русе. 150 туристи се качваха във Виена и пътуваха до дунавския ни град. За да не се връщат по същия маршрут, пътниците се прибираха обратно със самолет. Той връщаше нови 150 души в Русе, които се прибираха до Виена с кораб. И в момента се прави такова прехвърляне на пътници, но се използват летищата в Констанца и Букурещ, обясни Горчев. Според него бъдещият концесионер в първите три-четири години ще трябва да вложи много повече, отколкото ще получи, защото това е порт, който не работи от 15 години.

 

статия на в-к стандарт